ο τρισμέγιστος


ας κάνουν ο,τι θέλουν
τα παλιόπαιδα.

Ο Σαρλ Εντουάρντ Ζανερέ γεννήθηκε το 1887 στην και πέθανε το 1965.
Από τα '20s και μετά κυκλοφορούσε ώς "Le corbusier", και μετά κανείς δεν θυμόταν το πραγματικό του όνομα. Οι περισσότεροι τον περνουν για γάλλο, στην πραγματικότητα ήταν Ελβετός, το έργο του βέβαια επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Έμεινε γνωστός ως ο μπροστάρης του κινήματος των μονδερνιστών, κίνημα που σημάδεψε την αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα, και θα λέγαμε συνεχίζει να μας απασχολέι εντόνως ακόμα. Δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος μονδερνιστής, έγραφε όμως με φλογερό πάθος, ταξίδευε όλο τον κόσμο, έκανε παρέα με σημαντικούς τύπους, φόραγε παπιγιόν και στρογγυλά γυαλιά, ζωγράφιζε γυμνός και έβαζε στο ίδιο βιβλίο τον Παρθενώνα με αεροπλανάκια κάτω από κάτι που έμοιαζε με ποιητική συλλογή για τάπερ αλλά αποτέλεσε το μεγαλύτερο μανιφέστο αρχιτεκτονικής των τελευταίων πολλών δεκαετιών. 
Ο Νταλί της αρχιτεκτονικής? 
Ο τίτλος θα τον αδικήσει και ο Τουρνικιώτης θα μας δαγκώσει. 
Τα κτίρια του αποπνέουν μια ιερότητα. Δεν ξέρουμε αν είναι επειδή εμείς τον περνάμε για Αγιο ή αν όντως η αρχιτεκτονική του έχει το πνεύμα της, όπως δεν θα μάθουμε επίσης ποτέ αν το σπίτι είναι μηχανή για κατοικείν, αν το μπετόν είναι κρύο, ή κρύα είναι η ζωή, αν οι Ινδοι χάρηκαν που τον είδαν. 
Όλοι τσακώνονται πάνω από το όνομά του, αυτός γελάει κάτω από την θάλασσα της μεσογείου κι εμείς ταράζουμε τα κόκκαλά του, όχι για τον ίδιο, αλλά για αυτούς που έχουν δει τους εαυτούς τους πιό σοβαρά κι από κείνον, που φωτογραφίστηκε να ζωγραφίζει γυμνός.

Δεν αρκεί να κανεις καλή αρχιτεκτονική για να σαι μεγάλος,
χρειάζεται να έχεις χιούμορ και πάθος για ζωή.

μπεζίτος